Nye planer- igjen!

Nå føler jeg mest for å bare legge alle valpeplaner på is og bare kose meg meg frimerkesamlingen min….

Valpekullet jeg har ventet over 2 år på- VALPEN jeg har ventet over 2 år på kommer aldri…. Valper etter Taco og Turbo kommer dessverre aldri til å bli født 🙁

Hvorfor? Jo det skal jeg fortelle..

Helt tilfeldig fikk jeg vite at det finnes noe på linjene mine som kalles Degenerative-Myelopathie, eller DM for kort. Dette er en tilstand/sykdom som kan ramme ALLE raser, og derfor ikke noe som jeg har holdt så nøye oppsikt med. Dessuten er det noe som KAN ramme eldre hunder men selv affiserte hunder trenger ikke bli rammet, men de KAN- hvor stor andel av Aussien dette gjelder vet vi ikke, da så få blir testet, men i noen raser er forekomsten (res med DNA) høy.
Men nå ble da tilfeldigvis en fra mitt oppdrett DNA testet for dette- og kom tilbake som bærer- og det naturlige var da å teste mine to tisper som jeg hadde planlagt kull på. Mia og Taco.

Mia er testet FRI, mens Taco dessverre er bærer. Da var jo neste steg å forhøre seg med hannhund eier- da paring mellom fri x bærer er helt ok- Og tilfeldigvis så hadde da Turbo nylig blitt testet for alt som finnes på markede av DNA tester for Aussie- inkludert DM- og han hadde en pen rekke med FRI diagnoser… bortsett fra DM….. Og snipp, snapp, snute… eventyret mitt var ute… Man parer rett å slett ikke 2 x bærere 🙁
Både Taco og Turbo er jo selvsagt 100 % klinisk friske, men de bør da ikke få valper sammen for valpene kan jo bli affiserte. Les dere opp selv på sykdommen. Linken er på tysk, men det blir ganske forstålig om dere bruker google oversetter 😉 Finnes også mer info på f.eks ASGHI sin webside.
Jeg trodde liksom uflaksen min var brukt opp nå, med Mia som gikk tom, Choco sine to operasjoner og ikke minst Taco som er skadet og bruks/Lp drømmen min som måtte skrinlegges… Taco var virkelig «Highway 2 My Dreams» men drømmene ble knust like fort- på flere måter..

Nå skal jeg svelge skuffelsen over noen dager, også begynne å fundere på å lete etter en ny hannhund, enten på kull nå til våren som planlagt eller til høsten. Det er IKKE lett å finne en passende partner, ikke en som har like bra egenskaper/stamtavle som Turbo, og ikke en som allerede er testet…
Akkurat nå føler jeg ikke helt for å begynne å lete etter ny- er jo bare 3 mnd til forventet løpetid- og tiden flyr så alt alt for fort!!

MEN Mia skal uansett pares med Kajan i feb/mars- også får vi håpe på at all uflaks er oppbrukt og at vi får en gjeng med flotte I-valper denne gangen 😀

Sverige tur..

Ja da er vi endelig i mål med paringen mellom Kajan og Mia.
20160728_202425
Vi reiste til Skåne mandag 25 juli på dag 13 i Mia’s løpetid- og regnet vel med 3 kjappe paringer før vi satt snuten hjem. Erfaringene med mine forrige kull sa at dag 13 er perfekte dager for slike aktiviteter 😀 Men den gang ei..
Kajan var rett å slett ikke interessert- og Mia var vel ikke helt imponert hun heller.. WHAT?? var mine tanker- er vi for sent ute?? SHIT!!
20160726_083101
20160726_092332
20160726_135612
Takket være god hjelp av Kajan’s eier, Elin så fikk vi tirsdag time på en større dyreklinikk som hadde mulighet til å teste progestron nivået, og overraskelsen og lettelsen var STOR da den viste alt alt for lite- «Anbefaler ny test torsdag» var konklusjon til dyrlegen..
Ok- tenkte jeg- det dropper vi- vi er jo her- og Kajan fikser jo dette når Mia er klar tenkte vi. Jepp- som tenkt så gjort.. Torsdag møtte vi gutten igjen- med store forventninger- som forsvant rimelig kjapt 😛
Kajan testet litt, men noe mer interessert var han ikke- Mia derimot var mer normalt interessert nå, så vi tenkte jo vårt… Har vi funnet en hannhund som ikke «virker»?
20160726_202454
Ok- nå begynte vi å bli litt stressa (igjen!) fredag måtte vi reise hjem, for i helgen skulle vi jo arrangere Aussie Brukshelg. Vi fikk ett flott tilbud av en hundevenn som skulle til Skåne samme helgen og sa hun fint kunne ta med Mia hjem til Norge om vi lot henne være igjen i helgen.. Så snille enkelte mennesker er!!!
20160728_132923
Men etter litt fram og tilbake ble det til at vi rett å slett tok med Kajan til Norge- og det er vi veldig glade for at vi gjorte, for først søndagskveld var det rett tid- ikke bare hadde vi en hannhund som virket- men også en ung, uerfaren hannhund som selv uten erfaring kunne dette MYE bedre enn noen av oss andre.. Hadde jeg stolt på han, hadde jeg spart endel 100lapper hos dyrlegene for å si det sånn 😉
Nå er det onsdag og vi har fått de paringene vi «trenger» og håper på at det helt i starten på oktober skal komme ett kull med søte små pelsballer 😀 Søndag reiser han hjem.
Det positive med alt dette er jo at vi har blitt godt kjent med Kajan, og han er virkelig en super gutt. En super avknapp som har virket hele veien bortsett fra den natten Mia var som hottest- da hadde vi pipekonsert hele natten- men ellers veldig grei. Han har lite vaktinstinkt- det merket vi da han var ute og noen plutselig sto i gangen her- ikke helt hva vi er vant til 😛
Han er en stooor gutt, og det er vel den største feilen hans. Men temperamentet hans overskygger den delen glatt. Så plusser vi på god arbeidslyst, lite unødvendig stress, så har vi en flott representant av rasen 😀
Vi har noen spente uker foran oss!
20160726_125641
IMG_4110
IMG_4117
Elin og Kajan på runderings trening 🙂

Fremtiden..

IMG_9299
I fjor ble det altså vedtatt at fra 1.1.16 så skal Aussien ha brukskrav for å kunne få Norsk utstillings champion tittelen. Og GUD folk fikk panikk- nesten som da klubben vedtok at de skulle ha gjennomført MH før avl. KRISE!!
Kravet er ikke voldsomme greier- jeg som VET hva det innebærer kan fortelle at dette fikser alle hunder som har litt omløp i hodet. Og det BURDE en Aussie ha- ikke sant? Og ikke er det veldig krevende for førerne heller.
JA man må sette seg inn i lydighet og ta noen runder i skogen. Men det ER fortsatt Aussie vi prater om- ikke sant? En aktiv rase som trenger fysisk og psykisk aktivisering..
Så var det de som hevdet at skulle Aussien ha noe krav så måtte det være gjeting… Ja jo- ok det er jo greit- MEN jeg vet faktisk litt om hva som kreves der også for å få til en hund man kan stole på og styre rundt en flokk sauer. DET krever arbeid det. og det er ikke bare på Aussien altså- Border Collie eller working kelpie er ikke født ferdig trent de heller. Det krever trening og atter trening for å få det til.
IMG_8233w
Om man skulle sammenlignet litt da… En Brukshundkåring er den enkleste veien til å få brukskravet i boks…
Aussien er en naturlig sporhund, så å følge ett 200 m spor lagt av eiere ville tatt, tja, la oss si ett kurs og ett par treninger å få til- (Kurset for at eieren skal lære…) og jeg tuller ikke. Har enda ikke møtt på en Aussie som ikke ELSKER spor!
20150809_143323
Lydigheten tar lenger tid, men man går selvsagt kurs med hunden når den er valp/unghund, ikke sant? Om man ikke kan å trene fra før? Og innen hunden er gammel nok til å FÅ championatet (2 år) så burde man absolutt ha klart ett bronsemerke (mange klarer det FØR 1 års alderen) og det er bare ett par ekstra øvelser i brukshundkåringen i forhold til Bronsemerket…
Så sier du: Jammen jeg er ikke interessert i slikt… Da sier jeg klart og tydelig og mener hvert ord: om et utstillings championat betyr så mye? SKAFF DEG EN ANNEN RASE!!!
DSC_0236w
Mens for å klare en gjeterprøve som vil ta måneder med intensiv trening, der du fader rulle meg skal vite hva du driver med OG ha tilgang på sau hver uke.. (Jeg har forsøkt det også- hadde sauer hjemme i mange mnd) Hvor mange av Aussieeiere har det? Ikke mange…. og ofte er det slik at man ikke FÅR trene hunden sin på andre sine sauer, fordi det IKKE er BC… Så hva ville du valgt??
Om du kunne velge da- men det kan du ikke siden NKK ikke godtar BC prøve, og de godtar iallefall ikke en ASCA prøve som er tilpasset Aussien- og de holdes jo ikke i Norge engang så…
IMG_1612w
Jeg har inntrykk av at de som roper høyest om at Aussien ikke skal ha brukskrav er faktisk ikke de som løper mest på utstilling, og vinner masse Cert og virkelig står på grensen til å få Championat på hunden(e) sin(e), nei det er de som stiller litt (eller ikke i det heletatt :O !) og som ikke har de peneste bikkjen, de som kanskje får den røde sløyfa, men ikke noe mer- Så hvorfor er de så imot å ha ett brukskrav? Hva er de redd for?
Eller de som står i den andre leiren- de som faktisk gjeter med sine Aussier- de som faktisk HAR egne sauer, og VIL ha aussien som en gjeterhund- de synes også at en Brukshundkåring er helt bak mål.. men de stiller jo heller ikke på utstilling, så hvorfor er de så imot et brukskrav?
Ingen anelse….
IMG_9371Apport
Og da lurer du vel på hvorfor jeg tar opp dette NÅ, nå som det kun er 1 snau mnd siden vi FIKK brukskrav….(Hurra!!)
Joda- det er fordi at en eller annen luring har kommet med forslag til Årets Årsmøte at brukskravet skal OPPHEVES!!! Jeg holdt på å falle av stolen!
Jeg blir helt matt- brukskravet er det «eneste» positive som har skjedd i Aussieklubben på mange år. (utenom brukssamlingene) Endelig har man tatt ett lite skritt i retningen som sier at vi som klubb mener at Aussien ER en hund som skal brukes, den er IKKE en pyntedokke som skal løpe bare venstresvinger, rusle rundt nabolaget og ellers ligge i sofaen/stå i hundegården. Det er en BRUKSHUND (og jada, den er i gruppen gjeterhunder, men det er faktisk i den gruppen de beste brukshundene kommer fra) og faktisk samme rase som Svenskene har- Du vet, de som har HØYE brukskrav og som faktisk hevder seg høyt i SM, og konkurranser rundt om.
Taco_Choco_stevne_Juni14
Jeg var så glad, da det så ut som om at Aussien begynte å vise potene rundt i konkurranser, flere startet bruks og lydighet. Tommel opp!! Også kommer dette som ett slag i ansiktet..
Men om vi nå tar ett skritt tilbake, istedet for enda ett skritt fram, så mener jeg sterkt at Aussien er på vei utfor stupet om noe ikke gjøres, jeg ser for meg Aussien kommer til å være som Collien om noen år, om man ikke begynner å tenke litt utenfor sin egen stuedør- Tenk på FRAMTIDEN- Vi vil IKKE ha mentalt svake hunder uten egenskapene en brukshund trenger, vi vil ikke ha pelshauger som ikke gidder/klarer noe annet enn å løpe rundt å være goofy..
IMG_3143
Jeg er veldig klar til å melde meg ut av klubben om dette er fremtiden.. Jeg ønsker ikke å støtte en klubb med medlemmer som er sååå lite interessert i å ta vare på rasens egenskaper, og bare vil skape en ubrukelig pelsdott.

Om dere er medlem av ASKN og tenker som meg, reis på årsmøtet, eller ta pennen fatt, skriv en fullmakt og send med noen du stoler på til årsmøtet 6 februar og stem IMOT av brukskravet skal fjernes!!
Det skal jeg 😀

Hanne og Mia da de ble Norgesmestere i agility

Hanne og Mia da de ble Norgesmestere i agility

Slik vi vi se Aussien- øverst på pallen i alle grenene som finnes- og da MÅ vi sette bruksegenskapene på dagsordenen og ikke gi FAEN!!

Ett kurs litt utenom det vanlige

I helgen var jeg observatør på ett kurs jeg synes det er verd å skrive om. Ett «skuddkurs» Eller mer korrekt, ett «skuddREDSELkurs» Så vidt jeg vet er det ikke mange ganger ett slikt kurs har blitt arrangert, og det er etter min mening VELDIG synd! For jammen er det mange forferdelige historer der ute om folk som har fått «gode» råd om hvordan man trener på skudd. Horrible historier mange av de!!
Kurset var så utrolig bra at det virkelig var verd den 5 timer lange kjøreturen ned til Hokksund 😀

På tur sørover


Instruktøren var Gunn Anita Winkler, ei trivelig dame med masse erfaring. Hun har jobbet i forsvaret og hun hadde hjulpet mange hunder som var skuddredd. Interessant å høre at det kun var en hund hun ikke klarte å hjelpe og det var en eldre Schäfer som var skitredd skudd som ble avfyrt 5 km unna…

Choco var med som selskapsdame


Som nevnt var jeg bare observatør, for jeg har ikke hund som er skuddredd. Nå fikk Taco en 4’er på skuddet på Mh’n, men fikk uberørt av skudd på K-testen, og har ikke reagert negativt før Mh’n og heller ikke det lille jeg har sjekket ut etter Mh’n, så føler ikke jeg har en berørt hund…
MEN jeg har følt ett stort behov for å lære mer om trening av skudd før fellesdekk med skudd som vi forhåpentligvis skal begi oss ut på til neste år. Jeg har ingen klubb i nærheten som har skuddtrening eller venner som KAN dette med skuddtrening, eller hunder som vi vet er skuddfaste nok til å ligge på fellesdekk med skudd, så jeg har følt meg litt hjelpeløs…
Nå startet jo Choco i C bruks der det var skudd både på budføring og fellesdekk, men noen skikkelig planlagt trening drev vi ikke med- jeg hadde nok bare «flaks» at Choco er bombesikker på skudd, så det var aldri noe problem 😀

Og vi er igang med litt teori!


Jeg må si jeg blir litt skremt av å høre forskjellige historier om hvordan hunder har blitt skuddberørt etter f.eks mentaltester. Tester der hundene blir så presset FØR skuddene kommer at de blir berørte av skudd etter testen. Det sies at hunden skal være den samme ETTER testen som før testen, og i mange tilfeller stemmer faktisk ikke det…..
Og er det egentlig rett at skuddene skal komme KUN i slutten av testen? Burde man ikke slik egentlig både starte OG avslutte med skudd, siden det for mange er såååå viktig at de får kryss i rett rute på skjema nettopp på skuddene?
For når en hund som før testen ikke er skuddberørt plutselig er det i slutten av testen, så er den ikke SKUDDberørt, men berørt av de andre momentene? Eller??
Om alle hunder kanskje burde tåle en mentaltest uten å reagere på skuddene på slutten er en helt annen diskusjon 😀

Godbiter i LASSEVIS var metoden på dette kurset, i motsetning til mange andre metoder som det ble fortalt om, for å få en hund til å ligge på fellesdekk med skudd…


Men iallefall- på kurset var det påmeldt hunder ulike raser/ alder. Og med ulik grad av berørthet. Men de fleste viste tydelig flukttendenser..
Det var leit å se hvor redde flere av hundene ble, men helt utrolig å se hvordan rett tilnærming på små og store problemer kan gjøre at ting går riktig vei i STORE skritt. Se eiere lyse opp over at JA det ER håp i hengende snøre og at hunden ikke er ett håpløst tilfelle 😀 Alle hundene reiste hjem med gode opplevelser i forbindelse med skudd på det nivået hver enkelt hund var på, og alle eierne hadde fått råd og tips om hvordan trene nettopp DEN hunden framover- for ingen av hundene var like og ulike metoder måtte tas i bruk 😀
Så jævla deilig å se!!!

Hunden som lå i bur hele natta *host*


Selv har jeg fått fått nye verktøy i kassa mi, fått bekreftet at stien Taco og jeg har gått inn på ang felledekk med skudd er veldig rett. Vi kommer ikke til å stresse med dette, jeg ønsker en hund som vil forbli skuddfast resten av livet, og kommer til å gå sakte fram, antagelig mye saktere enn nødvendig, og mange kommer nok til å hviske i skjegget om at jeg er pysete, sikkert har skuddberørt hund selv om jeg påstår noe annet, osv osv- og det er helt ok, prat ivei…
Jeg vil som instruktøren rådet oss til: VERN OM HUNDENE DERES, for det er så utrolig lett at noe skjer og at de blir berørt- og siden hun selv har en tjenestehund som plutselig ble redd 6mm skudd, som ikke var det minste berørt av NOEN typer smell før, så vet hun hva hun snakket om 😀 Den er forresten «kurert» og er atter en gang uberørt av alle skudd 😀

https://www.facebook.com/oona.bruun/videos/10153137913951780/?l=477896591870518501
Første trening.
Taco og Choco i godbitsøk. Planen var egentlig 3 skudd, 2 i søk og ett i lek, men ene skuddet klikket så det ble med to i søk (gadd ikke hente flere skudd 😛 )

Det var mildvær og grønt i Hokksund, men VARMT var det ikke 😉

Året som snart er slutt

Jeg tenkte å være tidlig ute med «hva var målet og hva har vi oppnådd» i år. Vi er ferdig med konkurranse sesongen så da er det jo ikke så mye mer å oppnå den siste mnd av 2015…
20151128_142909
Jeg hadde noen planer/ mål.
2014/2015
Med Taco så håper vi på å få opprykk til Elite, vi skal om ting går som planlagt gå årets første LP konkurranse i Mai. Jeg er dog usikker på om vi skal prøve oss rett i Elite om/når vi får opprykk, eller om vi skal prøve å få 3x1pr og få en tittel. Er jo litt gøy nå som de endelig skal bli innført…
Opprykk fikk vi 😀 x2, men det blir ingen tittel. Jeg var mye fram og tilbake på det, men bestemte meg tilslutt for å droppe det.. NKK bestemte seg for å ødelegge Lp motivasjonen min ved å skulle innføre nye regler MEN ikke klare å bestemme seg for NÅR, så pdd så vet vi fremdeles ikke hva som gjelder fra 1.1.2016
———-
Vi skal så fort som mulig starte C spor. Og når vi får trent litt mer skal vi ut i C rundering.
Runderingen kom faktisk først, og vi var sååå nærme opprykk, men manglet 18 poeng. Men det ble «godkjent» Vi ble en erfaring rikere, og DET trengte vi 😀
Sporstarten ble ikke så fort som jeg først tenkte, men joda vi har startet C spor OG fått opprykk til B. 2 konkurranser bare, ble det på oss.

————
Vi skal ta Mh beskrivelse og også få med oss en utstilling i løpet av året (etter Taco er 2 år)
Mh er i boks. Det ble ikke den opplevelsen som jeg håpet på, da Taco (og flere andre) reagerte voldsomt på dommeren- som også plutselig skulle være testleder og DET ble for sterk kost for ei lita jente. Men hun fikk iallefall gjennomført og det er vel det vi trenger- men jeg kjente ikke igjen hunden min den dagen 🙁
Utstilling? ehhh nei, det ble det visst ikke..

————
Jeg har/hadde planer om Lp kl 2 med Mia, men så mistet jeg litt motivasjon igjen… Samme med Rally kl 3. Vi får se, mulig vi kjører på når våren og motivasjonen min kommer igjen.
Jeg har trent bittelitt med Rally kl 3 med Choco i høst, men også her går det på min motivasjon..
Hverken Mia eller Choco har satt sine ben i en rally ring, og kun trent sparsomt. De får trent seg, men bare det de kan 😛 Men Mia har såvidt tatt opp igjen agility..
—————-
Ellers håper jeg at vi får gått noen kurs også i 2015. Ikke noe er bestemt, Sølen hadde virkelig vært artig igjen, Gjeting hadde vært KULT og mest sannsynlig det jeg hadde fått mest utbytte av inntil vi får opprykk/start i Elite iallefall.
Gjeting har det blitt lite av.. ingenting faktisk 🙁
men vi har da vært på noen kurs, selv om det ikke ble så mange som i fjor 😀
Sølen ble det! En kjempe fin uke, men du og du så kald!! Vi var med på en uoffisiell C-rundering konkurranse og den vant vi med finfine poenger 😀 Vi har vært på ett sporkurs med Aussieklubben- VELDIG bra, også ett sporkurs i dalen her. Vi har vært på Kurs med Maria Brandel- VELDIG bra!! og jeg skal avslutte sesongen med å være observatør på ett kurs om trening av skuddberørte hunder, nå i desember. Så ikke så mye kurs som i fjor, men som noen så fint sa- det er en tid for kurs, og det er en tid for egentrening (Y)

————–
Også får jeg prøve å kjøre igang noen kurs her i dalen. Er man instruktør så får man vel holde kurs også 😛
Gøy å få med enda flere å trene med 😀
Jeg har hatt ett bronsemerke kurs, men det er også alt. Jeg er alt for pirkete til å orke å ha kurs for Ola Nordmann, og ingen ønsker konkurranselp kurs her, så da blir det ikke noe da…

tacosporwarm

MiaMuff
Men hva med 2016 da??

Vi skal iallefall starte med Agility kurs i januar! Med Mia 😀

Så er planen å starte bruks- MASSE bruks…
Målet er å starte B spor, og iallefall få Godkjent. Noe mer enn det vet jeg ikke ennå om vi skal håpe på. Her er jeg på ukjent grunn, og vet ikke hvor lang vi kommer med B øvelsene i vinter.
Vi må få startet C rundering, og målet er opprykk til B. Noen start i B er kanskje å håpe på litt mye, ikke fordi vi ikke kan klare det- det er jo bare å rundere lenger, men vi skal få trent også- og det går med MYE tid når man skal trene både spor og lydigheten til bruks- OG «lydighetlydighet»
Men her vil NKK bestemme mye av hva vi skal trene på/ fokusere på. OM de IKKE forandrer regelverket så må vi jo bare satse på å komme oss til start i Elite så fort som mulig i 2016.. Og da vil det ta bort mye av tiden jeg har til bruksen. Om NKK derimot bestemmer seg for å forandre regelverket fra 1.1.2016, så da blir det IKKE lp start på oss i 2016, og vi kan fokusere mer på bruks…
Selv vil jeg gjerne gå Lp også til neste år, fordi jeg trenger å starte for å trene målrettet. Merker hvor fort konkurransegnisten til Taco forsvinner om vi kun roter i skogen og ikke trener lp konkurranserettet. Selvsagt må man trene til lydigheten i bruksen også, men det blir ikke helt det samme pirket som det er i «lydighetlydigheten» 😉

Ellers… Kurs… Jeg har lyst på ett skikkelig sporkurs igjen, gjerne harde vanskelige spor. utvikle Tractoren (og meg!) til å bli knallgode på spor 😀 Jeg har pdd ingen lyst på lp kurs, men det kan forandre seg fort 🙂
Sølen håper jeg vi kan få reist til igjen. Sommerens høydepunkt!

Det er også en bruksuke i Sverige jeg kunne tenke meg på, men vet ikke helt…
Også var det den gjetingen da…. Jeg vil jeg vil, men får rett å slett ikke til- Må til Sverige skal man få gode instruktører og det koster penger og er langt å kjøre…

Vi tenker litt på å ta Ferdselsprøven og Utholdenhetsprøven til høsten igjen. Artige bokstaver å ha i boka, og inngangsbilletten til RIK programmet 😉

Utstilling….. Jeg føler vi kunne hatt godt av å løpe noen venstresvinger- slappe av på stevner, og være sosiale. Stort sett så er det full fokus på konkurranse når vi er på stevner og dermed liten tid til å SITTE å se på. DET skal vi bli flinkere på føler jeg.. Også trenger jenta mi ei sløyfe til kullet neste år…
IMG_3242w

Juhuuuuu

I helgen tok vi den lange turen til Askim og Indre Østfold Hundeklubb sitt sporstevne. Vår start nr 2 i C-spor.
Jeg hadde ett ønske for helgen, og det var å komme gjennom sporet på en udramatisk og grei måte. Om pinnene ble ofret til pinneguden skulle jeg ikke tenke så mye på- vi skulle bare få en fin avslutning på sesongen. Etter debuten vår på Elverum da det meste gikk dit høna sparket, så var ønsket om null tull veldig stort….
20151031_121938

Vi kom fram til stevneplassen i god tid, trakk start nr 3 av 12, også bar det ivei til skogen..
20151101_082812

Framme i skogen ble det litt venting og Taco måtte få låne burplass i en annen bil da vi ble delt i grupper og sendt hit og dit. Mitt reisefølge Randi og Leo skulle ett annet sted, så vi ble uten bil. men det gikk veldig greit takket være trivelige meddeltagere 😀

Så var det vår tur, og inn i ett tett buskas bar det. Åpnet seg flott opp bare vi fikk krabbet oss gjennom de første meterne 😀
Møtte dommer der og det første han sier er «du, det er noe feil med oppsøket ditt»
Og der forsvant alle tanker om at dette skulle bli stevnet der alt gikk på skinner… oppsøkslinjen min var ikke som den skulle, men det var jo greit, det er jo bare merkebånd, men hva F… med det digre treet som ligger rett der ute??? nei det skulle vi visst over det :O
Jaja tenkte jeg- her er det bare å kjøre på og håpe det ikke er så ille tett med greiner over det treet som det så ut for… Taco starter NYDELIG rett frem 10- 12 meter, kommer til treet og begynner å vinkle høyre/venstre på leting etter sporet, for treet er virkelig så tett som det så ut for på avstand. Jeg må gjentatte ganger peke over/gjennom for å få henne over og da er liksom Taco litt «ute av oppsøks modus» Vi fortsetter noen meter frem og hun finner noe interessant og legger seg i selen, vi får beskjed om at dit skal vi ikke. Vi snur og Taco søker litt rundt, men hopper tilbake over treet før hun igjen setter seg på ett spor, men neida ikke noe der heller får vi beskjed om. (sporet gikk visst rett bak treet)
Så da tenker jeg at OK- gi oss 0 da så får vi heller bli satt rett på, men NOPE- dommer mente nok han også at dette ikke var korrekt oppsøk for ett C spor og sa at vi skulle få omspor, for dette ble helt feil.

jaujau tenker jeg. FLOTT here we go again….. Og har mest lyst til å ta sykkelen fatt og sykle hjem… (hadde jeg hatt sykkel og det ikke var noen titalls mil hjem..)

Så da er det bare å få av Taco sporselen, belønne litt for forsøket og sitte å vente til eieren av lånebur/bilen kommer hjem fra sitt spor..
Og etter hennes historie så er jeg nesten glad vi ikke kom noen steder, for hun hadde funnet slutten til ett annet spor som sin første pinne :O Og bare for å gjøre det litt mer gøy, så er bilen strømløs og vi må gå tilbake til samlingspunktet og få hjelp til å taue bilen… jaggu gøy i skogen i Askim 😛

Etter endel venting begynte jeg å bli både sulten og kaffetørst. En halv kopp pisslunka kaffe fra dagen før og ingen frokost (den forsvant i bilen) er ikke helt nok, når man er vant med å nesten ha kaffe intravenøst 😛
Folk begynte å komme tilbake fra sporene sine og jeg må si det er utrolig artig å høre på folks erfaringer. I dag var de aller fleste mindre bra, og det var ikke mange som hadde kommet gjennom sporene sine…
Så endelig var det klart for å reise til felt plassen. Da tilbake i rett bil igjen

Mer venting og jeg fikk vite at sporet mitt, + to til som fikk omspor skulle legges i området ved feltet.. Pinner ble klippet til og sporleggere sendt ut. Her snakker vi ferske pinner altså, rett fra treet og ut i skogen 😉

Men først felt…. Taco virket greit på, og vi fant veien ned til feltet, hilste kjapt på dommer igjen og gjorde oss klare.

Taco starter i fint driv, løper rett ut noen meter før hun vikler utover i feltet. men jeg synes ikke hun går langt nok ut.. Men hun søker og kommer ganske kjapt inn med første gjenstand. Ut på nytt søk, og her leter hun noe mer, og forsvinner også nedi ett «søkk» i terrenget.. Dukker opp igjen og setter seg ned å tisser!!!! Fyyy Taco- dette gjør man FØR man starter altså…
men hun fortsetter iallefall, og har nå kommet seg ut på dypet, men jeg synes ikke hun søker veldig smart, løper mye der hun alt har vært, stopper ett par ganger uten å finne noe osv, men hun finner iallefall en plast dings, og avleverer- ut igjen, men da er tiden ute dessverre. jeg syntes tida gikk VELDIG! fort, og pga tull med stoppeklokka til dommeren fikk vi aldri beskjed om «ett minutt igjen» men iallefall- vi fikk 7,5 poeng. Ikke så ille, men jeg var ikke helt fornøyd altså..
(ble mer fornøyd etterhvert da flere og flere kom inn fra feltet med mindre poeng enn oss, og det ble klart at feltet absolutt ikke var enkelt!og «søkket» jenta forsvant nedi, var en bekk 😛 ikke rart hun ble borte litt lenger enn normalt 😉 )

Såååååå var det forsøk nr 2 på sporoppsøk/spor…..
Ett veldig greit ov oversiktlig oppsøk denne gangen, men merket på Taco at hun ikke hadde samme drivet ut som på første forsøk- MEN hun fant sporet og tok FRAMSPOR!!!!! Juhuuuu- det var DEILIG å ikke høre mer fra dommer gjengen som sto igjen 😀

En noget rotete start ble det, og vi gikk og gikk og ingen pinner ble funnet. Ett sted, etter en bratt skråning mistet hun sporet og masse tanker av mindre positiv karakter dukket fram i hodet mitt, men Taco jobbet seg veldig bra tilbake igjen og fant vinkelen hun hadde gått over 🙂

Og etter langt og lengre og enda lenger (føltes det ut som!) så fant vi pinne. Å guuuuud så deilig!!!
Nå tenkte jeg av vi sikkert hadde gått over mist ett par stk, men pytt sann- nå er målet å komme i mål rett å slett- pinner får bare ligge igjen om det er det som skal til…

Så vi fortsatte videre, kom ut på ett hogstfelt, og jeg tenkte mitt (har unngått å gå spor på slike plasser pga all kvist som ligger der, men litt har vi gått, så vet Taco takler det) så jeg henger på så godt jeg kan, men plutselig ble det bråstopp og jeg ligger langflat med nesa i kvisten. jeg har gått inn i piggtråd!! Revet opp buksa og sitter fast.
20151101_142244
Kommer meg løs, og Taco som lurer på hva jeg driver med setter nesa i bakken og durer videre. (Heldigvis hadde ikke hun gått inni piggtråden, men hoppet over!) nedi en DIGERT gjørmepytt i ett skogsmaskin hjulspor… Men opp igjen, og nå er jenta meget PÅ og jeg koser meg bak henne gjennom sporet som virkelig er utfordrende. Jeg er glad jeg har lært jenta å klatre opp og ned steiner, har krysset og fulgt skogsveier, stier osv osv. Vi følger og krysser, kryper og klatrer, sklir og vasser. Ved ett par aledninger ser jeg ferske fotspor i gjørma, og ser at gresset er nedtråkket, så jeg vet jenta går i sporkjernen, hun forvinner ned i en trang kløft, og jeg tenker «hjelp, tenk om det er ett stup» hahahaha skikkelig dramatisk…. men neida, hun hopper over den trange myrbekken eller hva man skal kalle det, og forsvinner opp en liten hylle som går opp ett berg, jeg sklir, hopper og gjør mitt beste for å ikke gå på tryne igjen… Men jeg føler meg TRYGG på at Taco er på rett spor og det er bare helt herlig å gå bak i sporlina når man har den følelsen!!!

Og pinnene?? Jo Taco finner masse pinner! og jeg husker jeg tenkte (fae… hvor mange pinner er det egentlig i dette sporet her… siden jeg var sikker på vi hadde gått over flere i starten 😉 ) jeg begynner å tenke at guuuud vi har brukt lang tid- og har litt lyst å skynde på Taco ved pinnene, men nei- hun får skikkelig belønninger og får bruke den tiden hun vil på å frivillig starte å spore igjen.
Men iallefall- Taco markere pinne igjen og det er den STORE som taler sitt tydelige språk- VI HAR KOMMET I MÅL!!!

Jeg er overlykkelig, men ser meg rundt etter folk- hvor er tidtageren/pinnemottager? Har de gått hjem? Er vi så sent ute at de bare har gått??
Men neida- der kommer hun ruslende 😀 Og jeg spør «er vi for sent ute?» Og jeg blir enda gladere når hun sier NEIDA- dere har gått et kjempe spor!! Hun sier hun nettopp hadde snakket med en av de andre sporleggerne og hadde sagt at den som kom igjennom det sporet der hadde en knakanes god sporhund!! Og her sto vi med 4 + 1 pinner!!!!!!!! Mistet kun 1… Den første 😛

Lenge siden jeg har vært så glad! Alt jeg ønsket var å få til en normal konkurranse uten tull- og selv om vi ikke helt fikk det, denne gangen her heller, så fikk iallefall Taco vist fram at hun KAN gå spor, hun KAN ta oppsøk….
10 poeng på oppsøket og 9 poeng på sporet 😀 bare lydigheten igjen…..

C-spor

Runkeeper var på i tilfelle jeg gikk meg bort…

Og lydigheten gikk både veldig bra, og ikke fullt så bra. 9 på lineføringen- og vi mistet 10’eren pga en manglende sitt. Hun gikk bedre enn hun har gått på LENGE 😀 Fram i line så går hun også veldig bra, men ca midt på banen får hun noe i nesa og snurrer rundt og havner opp bak meg= 0 Typisk når hun antagelig hadde fått sin beste poengsum på den ever fordi hun gikk uten å dra 😉
10 på innkalling, dårlig fart igjen på apporten, fin dekk u marsj og kryp, men dobbelkommando på oppsitt (dette må fikses!!) og supert hopp. Alt i alt veldig fornøyd og jenta fortjener virkelig belønningen sin:
20151101_153843

Totalt ble det slikt:
20151101_180922

Og vi endte på andreplass av 12 stk med opprykk til B!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Taco fikk fine premier, mens jeg ble belønnet med dette:
20151102_005123
Kvist i øyet i sporet…..

Nå er sesongen over og vi er klare for å trene mot B i vinter og forhåpentligvis starte i B i løpet av neste sesong. Og også få opprykk til B i rundering 😀

C-spor debut på Elverum

Ja da har vi startet C-spor, første gang på Taco og første gang for meg siden Choco, ble sistemann i Hønefoss for maaange år siden…

jeg var veldig spent men nervene ved sporoppsøket var ikke så ille som jeg husket de var fra da jeg konkurrerte med Choco- så jeg har nok blitt eldre 

Startet med spor, og joda ut løp hun, fant ett spor etter å ha skrådd ut til siden (trene mer på dette altså!) så snur hun og går så fint atte..
BAKSPOR!!!! grrrr

Vi snur og hun starter i fint driv- litt småskog i starten, men så åpner det seg opp og skogen er flott og oversiktlig. Markerer flott en pinne og jeg er sååå glad 

Fortsetter videre og vips en ny pinne- dette går jo strålende!!

Fortsetter og jeg ser Taco titter bort på noe, men fortsetter, vi går litt videre og jeg ser hva hun tittet på: det sitter en fyr ut til siden for oss. Trodde først det var en annen deltager (gud de la sporene tett tenkte jeg) men så så jeg han hadde Kiwipose og plukket ett eller annet. Han begynte å gå, og jeg fikk assosiasjoner til «hundepatruljen» på TV- så skummel ut!

Taco stoppet opp, og begynte å bjeffe på han, han bare ruslet videre, Taco begynte å spore igjen men vi kom ikke mange meterne før denne fyren igjen forstyrret, Taco bjeffet igjen, jeg fikk henne i søk igjen, men så bevegde han fyren seg nærmere og nærmere oss og mens jeg hold i Taco for å se hvor han egentlig skulle, så beveget han seg tettere og foran oss, og der vaset han rundt.
Jeg slapp Taco igjen og hun forsøkte litt halvhjertet å finne igjen sporet, men nei – så da gikk vi tilbake til ett sted jeg visste vi hadde vært, og hun tok opp sporet igjen, fulgte det ett stykke, men uten særlig drag i lina, så jeg ble veldig usikker.
…også var det den fyren igjen da!!!

Tittet på klokken og LØP tilbake for å forsøke en gang til for nå hadde gubben forsvunnet så det ut til. men da var Taco så forvirret at hun begynte å dekke (dekkmarkere = belønning tenkte hun) så da ga jeg opp for tiden var så godt som ute. Fant fram kongen til Taco og var såååååå utrolig skuffa

Ruslet tilbake til bilen, og det var ikke langt

Vi hadde visstnok gått over pinne 1 og 3 (funnet 2 og 4) og det kan jeg ikke skjønne, for jeg så bilen min fra der vi fant den andre pinnen (og jeg som før start var redd vi skulle gå oss bort 😉 ), og om det da kun var igjen 2pinner i sporet så er det ikke MULIG at dette var ett spor på 600m
Men samma det…………

Det viste seg at det var ei til som hadde fått folk i sporet sitt og hun hadde lagt inn klage, så da gjorde jeg det også- trodde vel egentlig ikke det var noe grunnlag for det, og at hundene skal tåle det, selv om denne fyrer var rimelig trassig  men joda vi fikk omspor gitt.

Så da var det bare å kjøre gjennom resten av øvelsene..
20150920_193321

Ok fornøyd med lydigheten, men hun har gått bedre for å si det slik, og med en litt streng dommer,  så ble det ikke toppers, men vi fikk 10 på kryp og hopp over hinder 
Ukonsentrert i starten på lineføringen og pendler litt for mye fram og tilbake, OG den forbanna plogingen….
Fram i line er så bra som jeg gidder å gjøre den, hun trekker i linen, men går rett frem til jeg sier stopp- som regel 😛
Fin dekk under marsj, men dobbelkommando på oppsitt (samme som på fellesdekken forresten, men der kunne jeg reddet det om jeg bare var litt med- hun fulgte ikke med og hadde jeg brukt navnet hennes så hadde hun nok reagert….)
Innkallingen var fin, men hun støtet bittelitt på meg og satte seg vel litt skjevt
Apporten er og blir en nøtt- fiiin fart ut, plukker greit, men slår over i trav inn- noe er GALT her..
Hoppet er perfekt 😀

I feltet så slår den hersens uflaksen eller hva man skal kalle det inn igjen.

Fin start ut og finner første gjenstand lett, inn og avleverer perfekt- ut igjen, leter og løper litt, får så gjenstand i nesa, begynner finsøk også begynner hun å hoste og harke!!   mye!
Men så søker hun igjen, finner og kommer inn mens hun hoster. Mister gjenstanden, så jeg bare griper den, lar henne hoste litt, men får så beskjed om at det er 1 minutt igjen… 

Så selv om det ikke er gøy sender jeg henne ut igjen mens hun småharker, og yes! hun finner en av de som ligger midt i feltet- hoster mens hun kommer inn, og mister også den foran meg…
Stakkars lille flinke jenta mi!! Vi fikk 8 

20150919_175827

Kos på hytta lørdagskvelden

Da var det kun igjen sporet da….

Opp i skogen bar det og der ble vi fulgt av sporlegger og kontrollør til start. Satte på selen med nesten rolige fingre, linen på, tok Taco i halsbåndet og førte henne til treet med sløyfen på (direkte påsett siden oppsøket alt var bedømt) Taco tok ett sniff ved treleggen, skvatt unna med halen mellom bena og skulle IKKE dit igjen…….  

Dette var det snåleste!!!!!! jeg forsøkte å gå litt ut i skogen og få henne til å søke, men nei- hun var så satt ut at det var ikke mulig for henne å tenke spor. Og tilbake til det treet skulle hun ikke- ikke ha godbit eller noe…

Så da var det over, NULL på sporet på vår første C spor konkurranse- 

Jeg brukte litt tid på å gå med Taco i skogen før vi reiste ned til klubben igjen, både så hun skulle slippe hendelsen, få lekt litt og at jeg skulle få summet meg litt.

BLÆÆÆ

En ting er å ikke finne pinner osv, men å ikke engang få begynt på sporet…..

Hva det var som luktet så ille får vi aldri vite, men det finnes vel nok av Rovdyr på Elverum har jeg hørt 

Nå har jeg både lyst til å melde på nye konkurranse… …og bare glemme hele greia til neste år……..

20150920_183359
En liten morsom ting på slutten av dagen..
På premieutdelingen så jeg at det sto 5 på fellesdekken min, og det stemte jo IKKE- vi fikk 9.
Ikke at det spiller NOEN rolle siden vi kom nest sist 😉 Men det morsomme er at da jeg for masse masse år siden gikk D-spor med Choco på samme klubb, så fikk vi også for lite poeng på fellesdekken- og da betydde det faktisk en plass opp på pallen- fra 2 til 1 plass. hihihi

Spor meg her, og spor meg der…

Til helgen er det vårt første C-sporstevne, vi skal for første gang gå ett spor lagt av en total fremmed, vi skal for første gang ta ett oppsøk i konkurranse sammenheng, og vi skal prøve å gjøre ett bedre felt enn sist 😛 Og jeg har litt panikk. Hihihi

IMG_0084

Ingrid og Taco er playbuddies

IMG_0037

«Galskapen» på tur hjem etter «konkurranse-feltsøk» med Mia

Vi har trent masse den siste uken! Masse KORTE økter.
Nesten hver dag har vi vært i skogen, forsøkt å finne så mange ulike terreng å trene i, slik at Taco ikke skal bli satt ut av det iallefall… men ett spor, noen korte oppsøk eller ett felt med ett par gjenstander er ikke mye, selv om det kan virke litt mye når vi er i skogen så ofte.
Forrige uke gikk vi noen spor på ca C-spor lengde, denne uken har vi kun gått korte spor + oppsøk.

20150908_174314

Det eneste som slår en Bounzer- er to!

IMG_0057

Choco og Mia er også med på de fleste treningene, og får tråkke terreng/ gå felt/ spor

Taco og jeg lærer nye ting på hver trening, noe positivt og noe negativt. jeg forsøker å lære meg hvordan hun reagerer på forskjellig ting i sporet og i feltet. Vi er IKKE drevne på dette her, og jeg må si læringskurven siste ukene har vært bratt!

Siden vi har gått «så mange» spor og oppsøk har vi også havnet borti noe som ingen ønsker- nemlig bakspor… og enda verre: bytte/tap av spor…
Ikke så ofte, men det har skjedd, og jeg er ikke helt sikker på hva som er den optimale reaksjonen på det.. På oppsøkene så lar jeg henne bare gå feil vei, og selv erfare at bakspor fører ikke til noe som helst gøy. Alt som skjer er at hun havner på veien igjen, mens jeg står igjen i sporet. og når hun innser hun har gjort feil og kommer tilbake blir hun bare sendt ivei igjen og får ny sjanse.. Om dette blir ett problem framover, havner hun kanskje i bilen om hun går bakspor?? Jeg vet ikke, om det er noe de lærer av?

Hun byttet spor første gang forrige uke, det var en blåbærplukker som hadde romstert rundt i skogen før vårt spor ble lagt. Siden sporlegger var med kunne jeg avbryte, gå tilbake og Taco fikk søke opp rett spor igjen-
Vi går jo stort sett i skoger folk aldri er, så det var en ny erfaring for henne..
Neste gang var i dag, på ett jorde- ingen blåbærplukker der iallefall….. Eneste muligheten er vel vilt..
Etter litt søking fant hun igjen sporet og vips var alt bra igjen..
Gjør hun derimot dette på ett stevne, er vi fortapt, for JEG er ingen sporhund, og husker som regel IKKE hvor vi har gått, og min mulighet til å hjelpe henne tilbake på rett spor er forsvinnende liten..

IMG_0096

Jentene + trenings venninnen Vesla venter på å få gå felt 😀

Det var det negative vi har erfart, det positive er at Taco er blitt mye lettere å lese, hun har begynt å «ringe tilbake» i sporet om hun mister det i en vinkel, hun har ikke fullt så lett for å sette på autopiloten og bare dure ivei.
Hun markerer pinnene bra, selv om hun dessverre sjelden har med alle pinnene inn- ofte manko på 1..
Jeg lærer mer og mer hvordan jeg skal håndtere lina i oppsøket for å ikke forstyrre henne, eller *grøss* dra henne av rett vei (gjorde det i går ja…) Og jeg lærer at jeg må holde henne igjen ganske mye i selve sporet, ellers blir hun (vi) veldig hektisk og jeg mister fullstendig oversikt over sporet.

trening_14sept15

«By trening»

spor_15sept15

I dag: 2 oppsøk og ett kort jordespor

I feltet har vi vel bare fått positive erfaringer. Jeg har forsøkt å lære henne å bli værende ute i feltet, uten å komme inn til meg om hun ikke finner med en gang. jeg har kjørt litt konkurranse hundene imellom- den som kommer inn «tomhendt» mister sjansen til å lete mer, og neste hund blir sendt ut, mens den andre må se på. Ser ut til å ha virket 😀
Vi har kjørt endel påvirkning og korridorer på 10-15 meter og minst 50 m dypt i ulike terreng. Vi har tilogmed gått felt i «byen» (Heidal kan knappes telles som by, men det var nede i sentrum 😉 )

Nå har vi planer om å ta det litt med ro- noget ufrivillig da vi egentlig skulle på sauesanking i morgen, men pga at jeg vrikket foten på turen etter sporet i dag, så må vi stå over 🙁

Siste trening før helgen er torsdag. Lydighet, og mulig en knøttliten motivasjonsøkt i skogen- vi får se på formen 😀

Debut i Rundering

20150902_145209
I helgen debuterte Taco og jeg i C -rundering. Taco har aldri konkurrert rundering før, bortsett fra en uoffisiell konkurranse på Sølen i sommer. Jeg konkurrerte noen få ganger i C med Choco, men ingen av oss har konkurrert felt før- var jo først i år det ble med i både D og C..
Men iallefall, vi reiste til Nidaros lørdag og skulle konkurrere søndag, overnattet i en liten, men ren og helt ok hytte på Øysand.
Vi hadde selskap av treningskameratene Randi og Leo 😀

Trondheim2

Taco fant lett ut hvordan hyttedøra fungerte 😉


Taco var i fyr og flammer etter kjøreturen til Melhus og jeg fikk ett par blåmerker på armen som bevis på det i hennes forsøk på å få meg til å leke 😉
Og litt snurt fordi hun ikke fikk bade, men våt hund i liten hytte= null kos..
20150905_194044
Trondheim1
Etter en god natt søvn (What?? det skjer jo aldri natten før ett stevne 😉 ) lastet vi i bilen og reiste mot Jonsvatn og Rottweiler klubben sin bane. Takket være GPS koordinater så fant vi fram på første forsøk 🙂
Vi var ute i godt tid, så det var god tid til å kjenne på nervene 😉
Det var totalt 7 deltagere og vi trakk nr 1 av 2 startende i C.

Felt var først ute. Det lå litt ovenfor veien og så først ut til å være i en «normal» skog, men etter ett minutts gange, så kom vi ut på en helt åpen myr 😛
Ok, det var jo egentlig ventet, for har jo hørt noen rykter om myr terreng hos Nidaros 😉
ble geleidet inn av koselige funksjonerer, nikket hei til dommeren som satt på en stubbe, tittet på merkebåndene- som naturlig nok var enkle å se 😉 Startet i feil ende av feltet i følge det jeg så av hvordan merkebåndene hang (var lite vind, men merkebåndene hang slik det blåste sist iallefall) sendte Taco avgårde med «søk apport» kommandoen, hun løp ut, og stoppet etter 5 meter ?????? Du sa hva atte??? Taco så spørrende på meg, søk apport sa jeg, og hund satte nesen inn mot feltet og begynte å søke, men framdriften var nølende. Hun ruslet litt hit og dit før hun kom inn til meg igjen. Jeg flyttet meg litt på linjen og sendte på nytt, da løp Taco ut, men bråstoppet – JUHUUU vann!!! sa Taco og la seg ned i en flott liten myrpytt….. «deilig» Jeg sukket, ropte henne inn og sendte på nytt- og DER løp hun litt lenger ut- og vips så fant hun en gjenstand, plukket og kom inn i en flott fart- smalt inn på plass og avleverte. YES tenkte jeg- NÅ er vi igang. Sendte Taco ut igjen og hva skjer, jo hun løper ut i fin fart, får øye på noe i øyekroken, jo der kom det jammen en mann ut fra den søte lille skogen bak oss. Så da måtte jo Taco titte litt på han..
Her burde jo jeg virkelig tenkt «nei dette har vi ikke tid til!!» og fått skikkelig fortgang i sakene, men at dette gikk på tid hadde jeg helt glemt :O
Men iallefall jeg fikk med meg Taco, flyttet oss lengst til høyre i feltet (der vi da egentlig burde begynt, og hadde vi gjort det, hadde vel sikkert Taco vært ferdig med å hilse på dommeren på stubben også.. så der gikk det også noen sekunder…. Jupp jupp- inn på plass, send hund- og DER gikk hun ut på dypet, fant gjenstand og vips så hadde jeg gjenstand nr 2 i hånda 😀
Så ned tilbake i venstre hjørnet som jeg visste vi ikke hadde dekket, og hva skjer, joooda vi må jo titte litt mer på den mannen som fortsatt sto i skogkanten der, jeg ba nå Taco fokusere litt mer på jobben, fikk sendt henne ut, og YES ut på dypet, og DER slo hun på en gjenstand «TIDEN ER UTE» hørte jeg fra funksjonæren……………………. Taco søker noen sekunder til og HURRA jeg fant jeg fant sa Taco- og rett i belønning ble det 😀

Joooodaaaaa her lært JEG mye iallefall- både om hunden min og om den edle grenen FELT. For det første- Dette må generaliseres, for guuud hun er dårlig på forstyrrelser her! Skulle ikke tro hun gikk lydighet med fullt av folk rundt ringen…
Og nr to.. Tiden går FORT i felt altså, man har ikke tid til å vase rundt, bade, titte på ting og spørre HÆ? jeg skulle hva atte sier du??
Tenker Taco manglet ca 10 sekunder jeg, før hun hadde siste gjenstand i munnen. Og selv om vi nok ikke hadde hatt full score da heller, så hadde det nok vært bedre enn den 6’eren vi FIKK 🙁
Trondheim7
Så kjørte vi tilbake til venteplassen, og skulle etterhvert rundere…
jeg hadde jo mine håp om at dette skulle Taco fikse bedre. Rundere er jo kult! Mye kulere enn felt, også har vi jo trent rundering mye mer enn felt også…
Omsider blir det vår tur og vi rusler igjen opp en ganske fin skog, tett men det er iallefall skog 😉 vi tar en sving og etter noen meter havner vi i DEN myra- Vi har da litt fin skog på ene siden i starten, men på andre er det først åpen myr, så tett skog etter tja ca 30-40 meter eller noe. jeg tenker at ok- figuranten ligger sikkert der det er tett skog, og ferske ben er lurt å bruke i det myr terrenget, så da sender jeg henne da, og alt her får jeg en følelse at at dette blir en lang tur.. Taco løper ut, og bøyer av ALT for tidlig- siden jeg vet hun hater å bli sendt opp på nytt sender jeg henne over uten at jeg flytter meg fram. Og joda ut i skogen løper Taco og får funn 😀
Vi henter figuranten og jeg sender på nytt ut på myra, kun noen få meter nedenfor der jeg sendte første gangen, for vi hadde jo ikke dekt terrenget siden hun ikke gikk langt nok ut…
men det samme skjer igjen, og igjen og igjen… Hun løper ut til noen få meter før der skogen begynner og vinkler, jeg får hetta og tenker VI DEKKER IKKE TERRENGET!! Så jeg «syr» ganske tett og det blir MASSE tomslag på Taco de første 100 meterne 🙁 Når det er skikkelig skog, så går hun dypere, og nesa har hun på, så figurant nr 2 finner hun også, ut på påvisning igjen, og her får jeg ett fint skrubbsår på nesa da jeg løper meg rett inn i et tørr gran 😉
Så begynner Taco å gå litt dypere igjen, jeg får senket skuldre litt, får faktisk benyttet meg av kommandoene mine OG fløyta 😛 Og etter noe som føltes som ganske kort tid (iallefall i forhold til starten som føltes som vi hadde gått i evigheter, siden jeg sydde så tett i ett forsøk på å ikke misse figurant) så ser jeg skiltet som sier vi er straks ferdig noen meter foran oss. Og tenker som så at de bare MÅ MÅ MÅ ha siste figurant nesten helt i slutten, men jeg kjente «panikken» bre seg 😉
Taco går faktisk ganske bra, og ikke lenge etterpå forsvinner hun inn i skogen, og kommer ut med melding YES; YES YES!!!

Vi får karakteren 8.
Jeg hadde og har ganske dårlig samvittighet fordi jeg «sydde» så tett i starten, Taco ble sliten av det tunge og våte myr terrenget, hun gjorde så godt hun kunne, selv om hun til tider nok ba meg dra dit pepperen grodde når jeg sendte henne ut på nytt og på nytt, og det ikke kom noen belønning når hun var flink å finne. Hun ble sendt ut i ett for henne helt ukjent og vanskelig terreng, hun møtte «veggen» slik det var med myr først også tett skog etter 30 meter, og det var helt klart vanskelig for henne, for når skogen var mer «normal» ( i våre øyne iallefall) så gikk hun mye bedre. Hun gikk bedre utover i løypa noe som forteller at hun begynte å venne seg til terrenget, hun begynte å fokusere mer på jobben og ikke på alt det nye. Her også må vi generalisere- nye figuranter og nytt og varierende terreng!
Jeg håper hun sitter igjen med positiv lærdom, og ikke bare negative tanker om hardt arbeid og lite belønning :O
Trondheim9
Så hadde vi igjen lydigheten da- og vi skal vel glatt innrømme vi føler oss mest hjemme her, begge to 😀
ikke så rart kanskje- da dette er det vi har drevet med i 2 år 😉
3×10, 2×9.5, 1×9, 1×8, 1×7 = mer enn nok poeng til opprykk 🙂 Brukslydigheten er artig altså 😉
Totalt fikk vi også mer enn nok poeng til opprykk, MEN fordi de i bruksen har regler om man må ha så og så mange poeng i «spesialøvelsene» (spor/rundering og felt) og så og så mange i lydighetsdelen, så fikk vi 18 poeng for lite i spesialøvelsene. hadde de 10 sekundene i feltet vært på vår side hadde vi hatt opprykk til B. *sukk* det var de der marginene da…. «stang ut» «uflaks» eller hva man skal kalle det….
Trondheim8
Men iallefall- vi har debutert, vi lærte masse (iallefall jeg!) Taco er en erfaring rikere, om det ble positivt eller negativt vet bare hun, men hun har bevist at hun fint kan gå ett kjempebra lydighets program etter flere timer i skogen.
Vi har lært at vi er dårlige på konsentrasjon i skogen i nytt terreng, men det vi kan, det KAN vi. Jeg har lært litt mer om hvor fort klokka går i skogen i forhold til på fellesdekken 😉
Og sist men ikke minst- jeg synes fortsatt jeg har verdens beste Tractor <3
Trondheim3
Og helt på tampen vil jeg gratulere Randi og Leo med seier og meget velfortjent opprykk til B- rundering!!!

Skogsdag

IMG_2939

Felt x 2 (20 x 50m) 3 gjenstander. Plukker veldig greit 2 av gjenstandene, men ikke lysten på trebilen, så da blir jeg med henne ut og når jeg peker på så DA tar hun den 😛 Jeg «mister» den igjen og hun henter den da greit (Y)


IMG_2795
Felt nr 2 er planen kun en gjenstand av 3 (slutten av dagen, så hun har felt og spor i bena fra før) Hun finner som jeg satset på plastpistolen først og plukker den fint- og belønning- Og kongen kommer… Bare dumt Taco ikke finner den 😉 Og hun setter igang DET søket, ut på dypet, selv om den bare ligger 10 meter foran meg. hihihi- så omsider, etter å ha vært innom iallefall en av de andre gjenstandene i feltet så «gir hun opp» og tar med seg «kinahatten» nederst i hjørnet, og JUHUUUU da spurter jeg til Kongen og vi hadde litt Julekveld igjen (Y) Ikke alt som blir som man planlegge sier Taco- hihi hun har iallefall vilje til å lete- bare at hun ikke alltid er like fornøyd med det hun finner…

IMG_3011

IMG_3030

Felt1

IMG_3075Felt2
Sporet i dag hadde 3 oppsøk- 2 lange /1 kort. Det første lange ble litt bob-bob, det andre veldig bra. Det korte spurtet hun over 😛
Her har jeg latt henne få lov til å sette for stor fart ut på oppsøket, og etter 2 lange oppsøk på ca 25 m, så glemte hun å slå på nesa på det siste, som kun var på 5 meter… fin lærdom til meg!
IMG_2958

IMG_2971

IMG_2978

IMG_2989

IMG_3007

Testet ut å belønne med kong på alle pinner. Hun blir mer sliten av det, men tror det må til- innimellom iallefall- for hun har begynt å slurve med dekkene (sitter i stedet for å dekke, men mulig jeg lar henne bare sitte etterhvert – om vi da ikke finner på å gå IPO spor- da er jo det teit 😉 ) Men synes jeg så en bedring utover i sporet, så satser på at litt lek innimellom virker.
Resten av sporet var ca 300m med 3 bokser og pinne i slutten, så totalt 7 gjenstander- alle med inn 🙂 kryssing av vei, langsmed vei, boks oppe på stein osv- litt moro må man ha 🙂

IMG_3024

IMG_3060

IMG_3076

IMG_3079

IMG_3081

IMG_3083

IMG_3093

IMG_3126

IMG_3127

IMG_3094

Felt3

Fin trening med mye bra. Masse å jobbe med, men ellers hadde det jo ikke vært noe gøy 😀

IMG_3143

 

Oj litt mye bilder av Tractoren i dag, men hun er jo så skjønn 😀