Ett kurs litt utenom det vanlige

I helgen var jeg observatør på ett kurs jeg synes det er verd å skrive om. Ett «skuddkurs» Eller mer korrekt, ett «skuddREDSELkurs» Så vidt jeg vet er det ikke mange ganger ett slikt kurs har blitt arrangert, og det er etter min mening VELDIG synd! For jammen er det mange forferdelige historer der ute om folk som har fått «gode» råd om hvordan man trener på skudd. Horrible historier mange av de!!
Kurset var så utrolig bra at det virkelig var verd den 5 timer lange kjøreturen ned til Hokksund 😀

På tur sørover

Instruktøren var Gunn Anita Winkler, ei trivelig dame med masse erfaring. Hun har jobbet i forsvaret og hun hadde hjulpet mange hunder som var skuddredd. Interessant å høre at det kun var en hund hun ikke klarte å hjelpe og det var en eldre Schäfer som var skitredd skudd som ble avfyrt 5 km unna…
Choco var med som selskapsdame

Som nevnt var jeg bare observatør, for jeg har ikke hund som er skuddredd. Nå fikk Taco en 4’er på skuddet på Mh’n, men fikk uberørt av skudd på K-testen, og har ikke reagert negativt før Mh’n og heller ikke det lille jeg har sjekket ut etter Mh’n, så føler ikke jeg har en berørt hund…
MEN jeg har følt ett stort behov for å lære mer om trening av skudd før fellesdekk med skudd som vi forhåpentligvis skal begi oss ut på til neste år. Jeg har ingen klubb i nærheten som har skuddtrening eller venner som KAN dette med skuddtrening, eller hunder som vi vet er skuddfaste nok til å ligge på fellesdekk med skudd, så jeg har følt meg litt hjelpeløs…
Nå startet jo Choco i C bruks der det var skudd både på budføring og fellesdekk, men noen skikkelig planlagt trening drev vi ikke med- jeg hadde nok bare «flaks» at Choco er bombesikker på skudd, så det var aldri noe problem 😀
Og vi er igang med litt teori!

Jeg må si jeg blir litt skremt av å høre forskjellige historier om hvordan hunder har blitt skuddberørt etter f.eks mentaltester. Tester der hundene blir så presset FØR skuddene kommer at de blir berørte av skudd etter testen. Det sies at hunden skal være den samme ETTER testen som før testen, og i mange tilfeller stemmer faktisk ikke det…..
Og er det egentlig rett at skuddene skal komme KUN i slutten av testen? Burde man ikke slik egentlig både starte OG avslutte med skudd, siden det for mange er såååå viktig at de får kryss i rett rute på skjema nettopp på skuddene?
For når en hund som før testen ikke er skuddberørt plutselig er det i slutten av testen, så er den ikke SKUDDberørt, men berørt av de andre momentene? Eller??
Om alle hunder kanskje burde tåle en mentaltest uten å reagere på skuddene på slutten er en helt annen diskusjon 😀
Godbiter i LASSEVIS var metoden på dette kurset, i motsetning til mange andre metoder som det ble fortalt om, for å få en hund til å ligge på fellesdekk med skudd…

Men iallefall- på kurset var det påmeldt hunder ulike raser/ alder. Og med ulik grad av berørthet. Men de fleste viste tydelig flukttendenser..
Det var leit å se hvor redde flere av hundene ble, men helt utrolig å se hvordan rett tilnærming på små og store problemer kan gjøre at ting går riktig vei i STORE skritt. Se eiere lyse opp over at JA det ER håp i hengende snøre og at hunden ikke er ett håpløst tilfelle 😀 Alle hundene reiste hjem med gode opplevelser i forbindelse med skudd på det nivået hver enkelt hund var på, og alle eierne hadde fått råd og tips om hvordan trene nettopp DEN hunden framover- for ingen av hundene var like og ulike metoder måtte tas i bruk 😀
Så jævla deilig å se!!!
Hunden som lå i bur hele natta *host*

Selv har jeg fått fått nye verktøy i kassa mi, fått bekreftet at stien Taco og jeg har gått inn på ang felledekk med skudd er veldig rett. Vi kommer ikke til å stresse med dette, jeg ønsker en hund som vil forbli skuddfast resten av livet, og kommer til å gå sakte fram, antagelig mye saktere enn nødvendig, og mange kommer nok til å hviske i skjegget om at jeg er pysete, sikkert har skuddberørt hund selv om jeg påstår noe annet, osv osv- og det er helt ok, prat ivei…
Jeg vil som instruktøren rådet oss til: VERN OM HUNDENE DERES, for det er så utrolig lett at noe skjer og at de blir berørt- og siden hun selv har en tjenestehund som plutselig ble redd 6mm skudd, som ikke var det minste berørt av NOEN typer smell før, så vet hun hva hun snakket om 😀 Den er forresten «kurert» og er atter en gang uberørt av alle skudd 😀

Føler meg ikke veldig stresset over vinterens "Bli klar til B-spor en gang neste år" prosjekt 😀

Slået op af Oona M. Bruun i Mandag den 7. december 2015

Første trening.
Taco og Choco i godbitsøk. Planen var egentlig 3 skudd, 2 i søk og ett i lek, men ene skuddet klikket så det ble med to i søk (gadd ikke hente flere skudd 😛 )

Det var mildvær og grønt i Hokksund, men VARMT var det ikke 😉