Fremtiden..

IMG_9299
I fjor ble det altså vedtatt at fra 1.1.16 så skal Aussien ha brukskrav for å kunne få Norsk utstillings champion tittelen. Og GUD folk fikk panikk- nesten som da klubben vedtok at de skulle ha gjennomført MH før avl. KRISE!!
Kravet er ikke voldsomme greier- jeg som VET hva det innebærer kan fortelle at dette fikser alle hunder som har litt omløp i hodet. Og det BURDE en Aussie ha- ikke sant? Og ikke er det veldig krevende for førerne heller.
JA man må sette seg inn i lydighet og ta noen runder i skogen. Men det ER fortsatt Aussie vi prater om- ikke sant? En aktiv rase som trenger fysisk og psykisk aktivisering..
Så var det de som hevdet at skulle Aussien ha noe krav så måtte det være gjeting… Ja jo- ok det er jo greit- MEN jeg vet faktisk litt om hva som kreves der også for å få til en hund man kan stole på og styre rundt en flokk sauer. DET krever arbeid det. og det er ikke bare på Aussien altså- Border Collie eller working kelpie er ikke født ferdig trent de heller. Det krever trening og atter trening for å få det til.
IMG_8233w
Om man skulle sammenlignet litt da… En Brukshundkåring er den enkleste veien til å få brukskravet i boks…
Aussien er en naturlig sporhund, så å følge ett 200 m spor lagt av eiere ville tatt, tja, la oss si ett kurs og ett par treninger å få til- (Kurset for at eieren skal lære…) og jeg tuller ikke. Har enda ikke møtt på en Aussie som ikke ELSKER spor!
20150809_143323
Lydigheten tar lenger tid, men man går selvsagt kurs med hunden når den er valp/unghund, ikke sant? Om man ikke kan å trene fra før? Og innen hunden er gammel nok til å FÅ championatet (2 år) så burde man absolutt ha klart ett bronsemerke (mange klarer det FØR 1 års alderen) og det er bare ett par ekstra øvelser i brukshundkåringen i forhold til Bronsemerket…
Så sier du: Jammen jeg er ikke interessert i slikt… Da sier jeg klart og tydelig og mener hvert ord: om et utstillings championat betyr så mye? SKAFF DEG EN ANNEN RASE!!!
DSC_0236w
Mens for å klare en gjeterprøve som vil ta måneder med intensiv trening, der du fader rulle meg skal vite hva du driver med OG ha tilgang på sau hver uke.. (Jeg har forsøkt det også- hadde sauer hjemme i mange mnd) Hvor mange av Aussieeiere har det? Ikke mange…. og ofte er det slik at man ikke FÅR trene hunden sin på andre sine sauer, fordi det IKKE er BC… Så hva ville du valgt??
Om du kunne velge da- men det kan du ikke siden NKK ikke godtar BC prøve, og de godtar iallefall ikke en ASCA prøve som er tilpasset Aussien- og de holdes jo ikke i Norge engang så…
IMG_1612w
Jeg har inntrykk av at de som roper høyest om at Aussien ikke skal ha brukskrav er faktisk ikke de som løper mest på utstilling, og vinner masse Cert og virkelig står på grensen til å få Championat på hunden(e) sin(e), nei det er de som stiller litt (eller ikke i det heletatt :O !) og som ikke har de peneste bikkjen, de som kanskje får den røde sløyfa, men ikke noe mer- Så hvorfor er de så imot å ha ett brukskrav? Hva er de redd for?
Eller de som står i den andre leiren- de som faktisk gjeter med sine Aussier- de som faktisk HAR egne sauer, og VIL ha aussien som en gjeterhund- de synes også at en Brukshundkåring er helt bak mål.. men de stiller jo heller ikke på utstilling, så hvorfor er de så imot et brukskrav?
Ingen anelse….
IMG_9371Apport
Og da lurer du vel på hvorfor jeg tar opp dette NÅ, nå som det kun er 1 snau mnd siden vi FIKK brukskrav….(Hurra!!)
Joda- det er fordi at en eller annen luring har kommet med forslag til Årets Årsmøte at brukskravet skal OPPHEVES!!! Jeg holdt på å falle av stolen!
Jeg blir helt matt- brukskravet er det «eneste» positive som har skjedd i Aussieklubben på mange år. (utenom brukssamlingene) Endelig har man tatt ett lite skritt i retningen som sier at vi som klubb mener at Aussien ER en hund som skal brukes, den er IKKE en pyntedokke som skal løpe bare venstresvinger, rusle rundt nabolaget og ellers ligge i sofaen/stå i hundegården. Det er en BRUKSHUND (og jada, den er i gruppen gjeterhunder, men det er faktisk i den gruppen de beste brukshundene kommer fra) og faktisk samme rase som Svenskene har- Du vet, de som har HØYE brukskrav og som faktisk hevder seg høyt i SM, og konkurranser rundt om.
Taco_Choco_stevne_Juni14
Jeg var så glad, da det så ut som om at Aussien begynte å vise potene rundt i konkurranser, flere startet bruks og lydighet. Tommel opp!! Også kommer dette som ett slag i ansiktet..
Men om vi nå tar ett skritt tilbake, istedet for enda ett skritt fram, så mener jeg sterkt at Aussien er på vei utfor stupet om noe ikke gjøres, jeg ser for meg Aussien kommer til å være som Collien om noen år, om man ikke begynner å tenke litt utenfor sin egen stuedør- Tenk på FRAMTIDEN- Vi vil IKKE ha mentalt svake hunder uten egenskapene en brukshund trenger, vi vil ikke ha pelshauger som ikke gidder/klarer noe annet enn å løpe rundt å være goofy..
IMG_3143
Jeg er veldig klar til å melde meg ut av klubben om dette er fremtiden.. Jeg ønsker ikke å støtte en klubb med medlemmer som er sååå lite interessert i å ta vare på rasens egenskaper, og bare vil skape en ubrukelig pelsdott.

Om dere er medlem av ASKN og tenker som meg, reis på årsmøtet, eller ta pennen fatt, skriv en fullmakt og send med noen du stoler på til årsmøtet 6 februar og stem IMOT av brukskravet skal fjernes!!
Det skal jeg 😀

Hanne og Mia da de ble Norgesmestere i agility
Hanne og Mia da de ble Norgesmestere i agility

Slik vi vi se Aussien- øverst på pallen i alle grenene som finnes- og da MÅ vi sette bruksegenskapene på dagsordenen og ikke gi FAEN!!