Aussien er i utgangspunktet en veldig sunn og frisk rase, men har som alle andre raser sine sykdommer å slite med.

-Mest kjent i Norge er Hofteledds Dysplasi (HD), Albueledds Artrose (AA) og øye problemer som Katarakt, Iris Colobom og CEA. Feilstilte øye hår er noe som ser ut til å dukke opp på flere og flere hunder.

-Epilepsi er et mindre kjent problem her i Norden, men absolutt noe vi oppdrettere må tenke på. Fram til nokså nylig var epilepsi noe man ikke snakket om innen rasen. Men ettersom problemet blir mer og mer synlig i Statene og nå også i Europa, må vi også her i Norge/Norden bli mer bevisst på problemet. Jeg kan vel si det slik at det ikke finnes noen verken i Norge, eller i det store utland, som ikke har epilepsi problemer et eller annet sted i stamtavlen.

-Auto immun relaterte sykdommer er også et økende problem. Hypothyroidisme (skjoldbrusk kjertel problemer) er det alt flere hunder i Norden som har/er bærere av. Dette kan dyrlegen din enkelt sjekke med en blod prøve.. Allergi finnes også på rasen- og det kan virke som om det er et økende problem. Absolutt en ting å ha i tankene når man kjøper seg valp.

—————

Det er veldig vanskelig å få tak i de opplysningene man som seriøs oppdretter bør ha. Skal man lykkes i å oppdrette friske hunder over lang tid trenger man kunnskap om hvilke sykdommer som finnes og hvor de finnes !

Siden rasen er relativ ny i Europa må man gå til USA for å finne informasjon om hunder som ligger litt bak i stamtavlen på hundene her i Norge. Mange, men heldigvis ikke alle, oppdrettere i USA gjør alt de kan for å skjule at deres oppdrett har produsert noe som helst av sykdommer.

Skulle man være så heldig at man får tak i informasjon om disse sykdommene får man som regel munnkurv med på kjøpet. Og det gjør ikke saken enklere!

Å være seriøs oppdretter har aldri vært lett, og man kan ikke gjøre noe annet en å gjøre sitt beste, ut ifra den kunnskapen en har klart å tilegne seg…